Çelik Konstrüksiyon İmalatı ve Çelik İşleri
Bir yapıda, tüm taşıyıcı sistemlerin çelik malzemeden üretildiği sistemlerdir. Bu tip yapı sistemleri, özellikle de çelik konstrüksiyon çatısistemleri oldukça geniş açıklıklara ve büyük değerde çatı yüksekliklerine sahip sistemlerdir.
Çelik yapı sistemlerinin mukavemet özellikleri alternatif taşıyıcı yapı sistemlerine nazaran çok daha yüksek değerlerdedir. Diğer yandan, çelik yapıların statik dayanımları yüksek ve montaj uygulamaları çok daha pratik ve kolaydır.
Çelik Konstrüksiyon Çatı Sistemleri
Tamamı çelik konstrüksiyon olmayan yapıların bazılarında, özellikle çelik konstrüksiyon çatı imalatısayesinde, bina üzerine yoğunlaşacak doğal afet olaylarının sebebiyet vereceği hasarlardan korunabilmektedir.
Çelik çatıların diğer avantajları şu şekildedir:
– Çelik çatılar alternatif çatı sistemlerine nazaran daha estetik bir görünüme sahip olmaktadır.
– Genellikle çok büyük çatılarda kullanılmaktadır, çünkü ağırlık açısından da avantaja sahiptir.
– Çelik yapıda çatıların kullanım ömürleri çok daha uzun olmakla birlikte, yıllar boyunca bakım ve onarım gerektirmemektedirler.
– Çelik imalat firmaları,
çelik çatı sistemlerini tamamen bilgisayar ortamında hazırlamaktadırlar. Bundan dolayı, çelik çatılar sistemli bir şekilde monte edilebilmektedirler.
– Çelik konstrüksiyon firmaları, çelik çatı sistemlerinin imalatından montaj bitimine kadar her aşamayı sistemsel bir süreçle yerine getirmektedirler. Bu sayede, montajı gerçekleştiren işçilerin inisiyatifine kalmadığından, çatı montajları oldukça başarılı yürütülmektedir.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Çelik konstrüksiyon yapı sistemleri inşaat sektöründe genellikle; fabrika binalarının, spor tesislerinin, büyük çaplı hangar, depo ve atölyelerin inşasında kullanılmaktadırlar. Özellikle deprem potansiyeli yüksek bölgelerde çelik konstrüksiyon yapılar tercih edilmektedir.
Çelik konstrüksiyon yapıların kullanım alanları her geçen gün artmaktadır; çünkü çelik yapıların hem maliyetleri düşük hem de güvenlidirler. Bununla birlikte, çelik konstrüksiyon imalatı ve çelik işleri alanları belli standartlar çerçevesinde yürütülmektedir.
Ülkemizde, özellikle 1. ve 2. dereceden deprem potansiyeli taşıyan bölgelerde, çelik konstrüksiyon yapılar her geçen gün yaygınlaşmaktadır.