Hafif Çelik Evler ve Fiyatları
Hafif Çelik Malzemenin Özellikleri
Hafif çelik malzeme galvaniz çeliğinden imal edilen bir çelik türüdür. Mukavemeti yüksek olmasına rağmen özgül ağırlığı düşük olan (çok hafif), bakım ve boya işlemi gerektirmeyen, paslanmaya karşı direnci oldukça yüksek olan bir malzemedir. Hafif çelik malzeme sistemleri, genellikle sıcak haddeleme prosesinden geçirilmiş çeliğin kullanıldığı alanlarda güçlü bir alternatif olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
En çok kullanıldığı alan inşaat sektörüdür.
Hafif çelik malzemeler, galvanizli ve dış etkenlere karşı dayanıklı özel saclardan soğuk büküm tekniği ile üretilmektedir. Sıcak haddelenmiş çelik malzemelere göre daha uzun ömürlüdür. Hafifliğinden dolayı da hafif çelik fiyatları (düşük maliyetlerinden dolayı) çok daha düşüktür.
Hafif Çelik Malzemenin Kullanım Alanları
İnşaat sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına sahip hafif çelik sistemler, konut ve her türlü inşaat yapımında kullanılmaktadırlar. Hafif çelik ev imalatı projelerinde, iç ve dış cephelere döndürülmüş metal profil bileşenleri bulunmamaktadır. Yapı içerisindeki metal bileşenler, ısı etkilerine karşı yalıtılmış bir örtü ile kapatılmaktadır. Bu yalıtım özelliğinden dolayı; çelik ev modelleri ve hafif çelik çatı sistemlerinde, ısı değişimlerinin sebep olduğu metalik genleşme etkileri yaşanmamaktadır. Bu sayede, bu tip evlerin ve çatılarının kış mevsimlerinde sıcak, yaz mevsimlerinde ise serin tutulabilmesi sağlanmaktadır.
Hafif Çelik Malzeme Fiyatları
Hafif çelik malzeme, evler için taşıyıcı bir yapı oluşturmaktadır. Hafif çelik yapı sistemleri fiyatları ise, bu taşıyıcı yapı sistemi üzerine konulan malzemelere göre oluşmaktadır. Taşıyıcı yapı üzerine oturtulan malzemelerin maliyetleri düşük olduğunda, daha ekonomik evler yapılabilmektedir. Şayet, taşıyıcı ana yapı üzerine giydirilen malzemeler lüks ve pahalı malzemeler olursa, maliyeti daha yüksek hafif çelik evler oluşmaktadır.
Hafif çelik malzemeden yapılan evlerin en baskın özelliği ve büyük avantajı ise, prefabrik yapıların aksine kalıcı olmaları ve bununla birlikte, betonarme yapıların aksine çok daha hızlı inşa edilebilmeleridir.